NNO

War Requiem op. 66 van Britten

NNO War Requiem van Britten

dirigent: Stefan Asbury | koren: NNCK, TKK Bekker, Koor Prins Claus Conservatorium, Kampen Boy's Choir, Roder Jongenskoor | sopraan: Eleanor Lyons | bariton: Daniel Schmutzhard | tenor: Andrew Staples  

Genre: Muziek

1962, het IJzeren Gordijn is net opgetrokken, de Cuba Crisis staat op het punt van uitbreken. De Koude Oorlog is op zijn hoogtepunt en Benjamin Britten gaf zijn publiek dat jaar een droom van een compositie, als een vorm van schoonheid tegen oorlogspijn. Het ‘War Requiem’ is nog altijd een niet te missen muzikale belevenis, waarin de Britse koortraditie en aangrijpend muziektheater samenkomen. Negen teksten van de Engelse dichter en militair Wilfred Owen, die een week voor het einde van WOI sneuvelde, zijn hierin vervlochten met Kerklatijn uit de ‘Dodenmis’. Met boventiteling.

Tip: bezoek ook het gratis voorprogramma 'In Protest' in onze foyer, zie hieronder voor meer informatie.

Gratis voorprogramma: In Protest

Het Noord Nederlands Orkest geeft jongeren een plek in het voorprogramma van het War Requiem concert om, net zoals Britten dat deed met zijn requiem, een protest te laten horen tegen oorlogen, terreur en onderdrukking in deze wereld. 'In Protest' vindt plaats in de Nivo Foyer en start om kwart voor 7.

Het Noord Nederlands Orkest heeft jongeren, 100 jaar na WO1, opgeroepen een protestsong te schrijven voor het voorprogramma van het War Requiem op 9 november in DNK! De jury, bestaande uit Marcel Mandos, Eric Corton, Mark Vondenhoff, Kees van der meer, Lily Lanser en Linda Koezen, heeft een selectie gemaakt uit de inzendingen van jongeren van Noorderpoort College, Minerva Academie voor Popcultuur, Prins Claus Conservatorium, Urban House Groningen en de RUG. De bandleden, sing and songwriters en spoken word artiesten hebben prachtige Nederlandstalige en Engelstalige teksten en muzikale creaties gemaakt! Met een team van professionals onder leiding van regisseur Kees van der Meer en studenten van het Prins Claus Conservatorium werken we toe naar een unieke theatrale performance. Omdat de avond in het thema staat van het War Requiem, waarin de gedichten van Eerste Wereldoorlog soldaat Wilfred Owen zijn verweven, gaat actrice Julia van der Vlugt in het voorprogramma uit het werk van Owen voordragen. Zie voor meer informatie www.nno.nu/protestsongs.

De winnaars zijn:

Marsha Boes                 ‘Wat zou je doen’
Ylvalie Dik                     ‘For who you are'
Marit Evers                   ‘Zo jong als ik toen was’
Nadua Kramer               ‘Red’
Desta Matla                   ‘Naast de snelweg waar we wandelen’
Daisy & Hannah Eva       ‘I’m not yours’
The Resistance              ‘This could be home right now’
Beyond                         ‘What is it good for’
The Insiders                   ‘The White Van’

Begeleiding door studenten van het Prins Claus Conservatorium:

Miguel Sevilleja (slagwerk)
Pim Ravensbergen (drums)
Joshua van der Beek (gitaar)
Elena Muñoz de Morales (viool)
Lucija Gregov (cello)
Klara Lavriša (altsax, sopraan sax en fluit)
Jan Ruerd Oosterhaven (contrabas)