Nederlandse Reisopera en Paul Groot

A Little Night Music

Nederlandse Reisopera en Paul Groot

De klarinet kondigt het drama al aan, terwijl advocaat Frederik nog bezig is haar zijn liefde te verklaren. Zijn monoloog eindigt ermee dat hij uiteindelijk toch niet voor haar kiest. Op het moment dat dat besef tot actrice Desiree doordringt begint het lied pas echt: Isn’t it rich? Are we a pair?, zingzegt ze. Het zijn de eerste regels uit Send in the clowns, de grootste hit die componist Stephen Sondheim ooit schreef, uit de musical A Little Night Music.  

Opera of musical? Het werk van Stephen Sondheim onttrekt zich aan de wetten van genres, zijn musicals zijn een genre op zich. Zelf omschreef hij zijn A Little Night Music als een ‘musical comedy of manners’. De musical stamt uit 1973 en sleepte in dat jaar al meteen vijf Tony Awards in de wacht. Volgens de jonge Amerikaanse regisseur Zack Winekur gaat het stuk vooral over “verlangen, vervuld en onvervuld.” In de manier waarop het stuk van humor steeds overschakelt naar ernst, schuilt volgens de regisseur een grote kracht. “Goede komedie heeft oprechtheid nodig. Als je je er niet mee kunt verbinden wordt het nooit grappig.”

Kom alvast in de stemming van de voorstelling & meld je aan voor het Facebook event!

Met Nederlandse en Engelse boventiteling!

"Alles is goed aan deze voorstelling: een voortreffelijke zangerscast, schitterende decors en dito kostuums, kostelijke enscenering en een uitstekend spelend Gelders Orkest onder leiding van Ryan Bancroft."

Theaterkrant

"De uiteenlopende cast, met toneel-, opera- en musicalacteurs pakt goed uit. Het niveau ligt hoog. Het vertellende ensemble klinkt vaak zoals je van opera gewend bent, met prachtig geplaatste noten."
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Trouw

"Het Gelders Orkest en dirigent Ryan Bancroft dansen feilloos door de partituur. Geen orkestband, zoals meestal in musicals, maar noten die bruisen van leven, die de songs, duetten en ensembles laten bloeien."
  • 1
  • 2
  • 3

NRC

een keerpunt

A Little Night Music betekende een keerpunt in de carrière van Stephen Sondheim. Tot dan toe schreef hij zijn musicals volgens de regels die op Broadway gangbaar waren, maar deze voorstelling klonk anders. Niet langer stond een handvol liedjes met hitpotentie centraal, maar een reeks monologen en langere muzikale scènes. Voor de eerste keer in de muziekgeschiedenis klonk een musical niet naar een musical. Hoewel Sondheim zich voor de muziek liet inspireren door onder meer Rachmaninov, Brahms en Ravel, wist hij een volstrekt eigen geluid te scheppen dat vanaf nu zou blijven klinken in al zijn verdere werken.