inleiding WESTERLING

DeltaDua & Dansgroep Ina Kura Ama

inleiding WESTERLING

Genre: Dans

In samenwerking met host Mellie Lumalessil-Metiarij organiseert theatergroep DeltaDua een avondvullend programma met theater, cultuur en geschiedenis in De Nieuwe Kolk.

Voorafgaand aan de voorstelling 'Westerling, een broederstrijd' wordt in een korte inleiding de historische context geschetst  door Ron Habiboe. Daarin gaat de historicus dieper in op wie kapitein Westerling was, leider van de Speciale Troepen, ingezet om rust en orde te brengen tijdens de zogenaamde Politionele Acties,  de dekolonisatieoorlog in  Nederlands-Indië.  Uiteindelijk schreef hij mee aan een pijnlijk wrede bladzijde uit onze koloniale geschiedenis.

Daarna is er een optreden van de dansgroep Ina Kura Ama uit Assen o.l.v. Sofie Alfons. De dansgroep bestaat uit alleen dames die naast traditionele dansen ook Molukse instrumenten  tifa [trom] en totobuang [verzameling gongs en klankschalen] live spelen en zelfs de Tjakalele dansen, een krijgsdans die normaliter aan mannen is voorbehouden.

Inleiding en het optreden van de dansgroep zullen plaatsvinden in Foyer Nivo Noord. Het randprogramma begint om 19.30 uur en wordt u gratis aangeboden.  De voorstelling 'Westerling, een broederstrijd' van DeltaDua is om 20.30 uur in de Rabo Zaal.

foto's