20 - 2001,5mLIVETICKET> 20

Inleidende Talkshow-GAS

Vooruitlopend op de parlementaire enquête over de gaswinning in Groningen, organiseert Toneelgroep Jan Vos een informatieve talkshow. Aan de hand van getuigenissen van politici, geologen, gedupeerden en andere betrokkenen gaan we op zoek naar wij wat er mis ging in het Groningse aardbevingsdossier. Waarom is tot op de dag van vandaag geen van de betrokken partijen erin geslaagd de problemen op een doortastende manier aan te pakken? Naast een terugblik op het verleden is er aandacht voor de energietransitie die er onvermijdelijk aan staat te komen.

De gasten worden geïnterviewd door journalistes Reinalda Start, Heleen Ekker en Margriet Brandsma die voor het NOS journaal onderzoek deden naar de gaswinning. Ze schreven daarover het spannende en onthullende boek de Gaskolonie. Tjeerd Bischoff, schrijver van het toneelstuk GAS, zal vertellen over de totstandkoming van het stuk. Hoe verwerkte hij de geschiedenis in een aansprekend verhaal? En welke opzienbarende informatie kon hij niet kwijt in zijn stuk? De muzikale omlijsting wordt verzorgd door zanger Jan Veldman.

Gasten in de talkshow zijn:

  • Aardbevingsgedupeerde Hiltje Zwarberg.
  • Trijni van der Sluis-Holman, weduwe van Meent van der Sluis. Meent van der Sluis was een sociaal geograaf die als een van de eersten een verband legde tussen aardbevingen en de gaswinning en jarenlang streed tegen de NAM.
  • Ab Drijver, oud journalist-eindredacteur van de voormalige Drents Groningse Pers.
  • Marcella Spithoff, een advocaat die in de zaak van boer Nijhoff geheime stukken in handen wist te krijgen.

 

Inclusief soep & broodjes!

Deze voorstelling staat niet meer op de agenda. Voor een overzicht van ons speelprogramma ga je naar agenda & tickets