Chris Peters, Ali Zijlstra e.a.

Turks Fruit / Jan Wolkers

Chris Peters, Ali Zijlstra e.a.

Genre: Toneel

De autobiografische bestseller ‘Turks Fruit’ van Jan Wolkers is na bijna vijftig jaar nog steeds springlevend en een geliefd boek voor de leeslijst op de middelbare school. Ook het bezoekersrecord van de verfilming, met 3,6 miljoen bezoekers, sta ‘Turks Fruit’ vertelt van de heftige liefde tussen een beeldhouwer en een liftster, die een dramatische wending krijgt als de jonge vrouw ernstig ziek wordt. Deze toneelbewerking van Sophie Kassies (‘Judas’) is een ongekuiste, sensuele én ontroerende hommage aan dit ultieme liefdesverhaal.

Let op! Bieb-leden krijgen voor deze boekbewerking een korting van €2,50 op hun entreekaart! In het bestelproces kun je hiervoor kiezen voor de kortingsprijs en op de avond zelf laat je dan je bieb-pas zien bij de kaartcontrole.

Grote Zaal

selecteer datum en tijd

VANDAAG

prijzen en arrangementen

Rang 1

 • Normaal € 29,50
 • CJP € 27,50
 • Lid Bibliotheek € 27,00

Rang 2

 • Normaal € 27,50
 • CJP € 25,50

Tip van de Programmeur

Wie durft zich 50 jaar na het verschijnen van Jan Wolkers’ monsterhit Turks Fruit (waarvan alleen in Nederland al een slordige 630 duizend boeken zijn verkocht) en de verfilming (die door 3,3 miljoen bioscoopbezoekers werd gezien) nog aan een toneelbewerking van dit iconische werk te wagen? En om de vraag nog wat verder uit te breiden; wie durft zoiets te doen in tijden van #metoo? Erik, de mannelijke romanfiguur, bedrijft immers niet zozeer de liefde, maar laat zich leiden door zijn lusten. Ook als de vele vrouwelijke passanten in zijn leven en bed, waaronder de jonge Olga, absoluut niet willen.

Het antwoord op de hierboven gestelde vragen luidt: regisseur Hanneke Braam en scenarioschrijver Sophie Kassies. Twee vrouwen dus. En ook nog eens twee vrouwen die de woorden van Jan Wolkers en beelden van filmregisseur Paul Verhoeven, die op vele netvliezen gebrand staan, tegen het licht van deze tijd durfden te houden. Ze kwamen namelijk al snel tot de conclusie dat beide anno 2019, waarin een andere moraal heerst dan in de jaren zestig van de vorige eeuw, wel aangepast moesten worden. En dus kreeg Olga van de schrijfster bijvoorbeeld veel meer tekst dan Wolkers haar ooit gaf, waardoor ze tegenwicht biedt aan Eriks rauwe denken en doen. En bedacht de regisseuse talloze oogstrelende manieren om de ruige seksscènes op het toneel te brengen, zonder dat de acteurs uit de kleren gaan.

De ingrepen van de dames Braam en Kassies, die op het eerste oog gewaagd aandoen, voelen geen moment als heiligschennis of censuur. Ze hebben Turks Fruit eerder een nieuw leven gegund, dat geleefd wordt in de Nederlandse theaters. En dat je dat leven volledig accepteert komt niet in de laatste plaats door het prachtige acteerwerk van Chris Peters en Ali Zijlstra als Erik en Olga, en Debbie Korper en Bart Klever als de ouders van Olga. Zij vullen al spelend de weggevallen woorden moeiteloos op, en geven zin aan de nieuwe, zodat het originele werk van Jan Wolkers geen moment tekort wordt gedaan.

"De voorstelling heeft aanvankelijk een hoge grapdichtheid, maar gaandeweg sluipt er een prachtige, verbeten treurigheid in het verhaal."

Het Parool

"Het is een verfrissende kijk op Turks fruit, zeker ook te danken aan het magnifieke spel van Debbie Korper als cynische moeder."
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

Trouw

"Peters kan vooral fysiek excelleren, zij meer psychologisch, en dat gaat beiden voortreffelijk af."
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4

De Volkskrant