20 - 2001,5mLIVETICKET> 20

Talk: Vrouwenrollen en de (fe)male gaze

Contour

Regie: door Gwyneth Sleutel Speelduur: 90 min Pauze: nee

In de lezing onderzoeken we aan de hand van filmvoorbeelden in hoeverre ons perspectief op vrouwenrollen nog altijd beïnvloed wordt door de ‘male gaze’, die te lang als een neutraal perspectief is gezien. We kijken ook naar andere ‘gazes’ en hoe die een vertelling kunnen veranderen. We bespreken stereotypen en onderzoeken hoe deze doorbroken kunnen worden.

Gwyneth Sleutel
Gwyneth Sleutel is werkzaam als dramaturg op de drama-afdeling van de NTR vanuit waar zij diverse films, series en (interactieve) online series inhoudelijk begeleidt. Gwyneth coachte eerder ook projecten voor Het Beloofde Land, de Rotterdam Writersroom en Netflix New Voices Script Contest. Ook adviseerde zij voor het NPO-fonds en het Filmfonds. In haar werkzaamheden als dramaturg en scriptcoach streeft Gwyneth nadrukkelijk naar een meer inclusieve storytelling. Vanuit haar werkzaamheden als dramaturg zette ze bovendien een workshop op over het inhoudelijk pitchen van film- en serieplannen dat zij al inmiddels op vele nationale en internationale festivals heeft mogen verzorgen.

In 2023 maakte Gwyneth de NPO3 documentaire Het nieuwe flirten, waarin zij vanuit vrouwelijk perspectief onderzoekt hoe het voor mannen is om vandaag de dag te flirten. Naast haar werkzaamheden als script-editor, heeft Gwyneth een vaste column in het maandblad Opzij, werkt zij als talentcoördinator bij het Nederlands Film Festival en doceert zij aan de Scenario Vakschool. Zij studeerde in 2018 af aan de beroepsgeoriënteerde specialisatie in Film Studies aan de Universiteit van Amsterdam.