20 - 2001,5mLIVETICKET> 20

IFA Presenteert: Saint Omer

IFA Presenteert

Regie: Alice Diop Speelduur: 122 min Genre: drama

op zondag 5 februari, iets meer dan een maand voordat het Internationaal Filmfestival Assen begint, kun je al helemaal in de IFA-stemming komen bij de tweede editie van IFA Presenteert. Met deze keer een exclusieve voorpremière van het Franse drama ‘Saint Omer’. De inleiding voorafgaand aan de film wordt verzorgd door Sharona Diop.

Inleiding Sharona Diop
Ndeye Maïmouna Maguette Diop, beter bekend als Sharona Maguette Diop, heeft Writing for Performance gestudeerd aan de Hogeschool van de Kunsten in Utrecht en studeerde in 2022 af met een persoonlijk onderzoek waarin kunst en cultuur samenkomen. Dit onderzoek heeft haar een beurs opgeleverd die ze gaat benutten voor de zevendelige kunstreeks LET’S TALK BLACK, waarin de levens van zwarte bi-culturele vrouwen in Europa in verschillende genres zichtbaar worden gemaakt. De inleiding van Sharona belooft een bijzondere te worden. Ze liet zich namelijk door zowel haar eigen bi-culturele achtergrond als de film Saint Omer inspireren om een poëtische tekst te schrijven. Met muzikale ondersteuning gaat ze deze voordragen aan het publiek.

Saint Omer
Schrijver Rama reist voor haar boek over Medea naar Saint Omer, waar ze het proces volgt van Laurence Coly, een Senegalese student die terechtstaat voor de moord op haar baby. Deze haast onvatbare daad roept vragen op uit Rama’s eigen verleden, over oorsprong, opvoeding en de relatie met haar moeder. Dit bekroonde fictiedebuut (Grote Juryprijs Venetië, officiële Oscar-inzending Frankrijk) van documentairemaker Alice Diop daagt ons uit om onze vooroordelen te onderzoeken over moederschap en de twijfels die daarmee gepaard gaan.