20 - 2001,5mLIVETICKET> 20

Nelly & Nadine

Gender Benders

Regie: Magnus Gertten Genre: Documentaire, feminisme en emancipatie, LHBTIQ+, mensenrechten, oorlog, romantiek

Kerstavond 1944. In concentratiekamp Ravensbrück ontmoet Nadine de Brusselse Nelly, en ze zijn op slag verliefd. In de laatste maanden van de oorlog worden ze van elkaar gescheiden, en Nadine wordt overgebracht naar Zweden. Maar de liefde blijft, en wanneer ze elkaar na de oorlog terugvinden, vertrekken ze samen naar Venezuela. Zo’n 60 jaar later stuit regisseur Magnus Gertten op filmbeelden uit 1945 en ontdekt daarbij het wonderlijke, wereld-omvattende liefdesverhaal van Nelly & Nadine.

De documentaire wordt verteld vanuit het perspectief van Nelly’s kleindochter Sylvie. Als kind kende ze Nadine, maar ze vermoedde nooit dat er meer tussen de twee vrouwen bestond dan vriendschap, en haar moeder wilde het er niet over hebben. Wanneer de kist met dagboeken en foto’s die bij Sylvie op zolder staat voor het eerst open gaat, vallen de puzzelstukjes in elkaar. Na een indrukwekkende tour langs festivals wereldwijd was het veelgeprezen Nelly & Nadine eerder te zien op IDFA en het Noordelijk Film Festival. En nu op IFA, als onderdeel van de inmiddels jarenlange samenwerking met het ‘Noordelijk’.

Deze film wordt op zowel zaterdag als zondag ingeleid door respectievelijk Marrit Greidanus en Loes Brinkman, programmeurs van het Noordelijk Film Festival.