20 - 2001,5mLIVETICKET> 20

MEFF: Maleki 95

Middle East Film Festival

Regie: Payam Rafiee Speelduur: 64 min

In 2007 maakte de toen 24-jarige Payam Rafiee een documentaire over Farshid Maleki – een moderne schilder uit Iran. In die tijd was Rafiee druk bezig met het behalen van zijn BFA in film aan de kunstacademie in Teheran. Hoewel bedoeld als afstudeerwerkstuk groeide de film uit tot een 10-jarig project waarin Rafiee erin slaagde de complexiteit van Maleki’s karakter te ontrafelen en onderweg stuitte op de ongekende verzadigde diepte van de aspecten van zijn leven in al zijn artistieke verschijningsvormen. Toen de film in 2017 af was, bleek het project te zijn uitgemond in een verslag van deze 10 jaar durende reis door een gezichtspunt te bieden van waaruit een kijkje kan worden genomen in de wereld van Maleki.

Farshid Maleki behoorde tot de generatie kunstenaars van voor de Iraanse revolutie van 1979 en werd in zijn vormende jaren beïnvloed door de artistieke beweging “Hoviatgarah”. De kunstenaars uit deze periode richtten zich op het laten samensmelten van de Iraanse identiteit met de visuele geschiedenis en de technieken van het Westerse modernisme door het hiaat tussen traditie en moderniteit te overbruggen vanuit een Iraans perspectief.

Hij behaalde zijn MFA in schilderen aan de Universiteit van Reading in Engeland en is sindsdien werkzaam als professor in de kunst aan verschillende befaamde universiteiten in Iran. Inmiddels heeft Farshid een hele reeks stilistische veranderingen doorgemaakt als resultaat van zijn lange ontwikkeling tot een schilder die zichzelf een compleet scala aan verschillende benaderingen eigen heeft gemaakt. Zijn meest recente werken staan mijlenver van zijn beginjaren, maar zijn aanhoudende passie is als rode lijn duidelijk herkenbaar door zijn gehele oeuvre. Deze film is geen verslag en ook geen eerbetoon of een historische analyse van de impact van Maleki als kunstenaar; deze film is een portret van zijn levensstijl en zijn overtuigingen als een schilder die praktisch al zijn 60 jaar heeft gewijd aan zijn kunst.

Let op: Deze film is Engels ondertiteld.