20 - 2001,5mLIVETICKET> 20

Openingsfilm: L’Immensità

Gender Benders

Regie: Emanuele Crialese Speelduur: 99 min Genre: drama

In het roerige Rome van de jaren 70 volgen we het getrouwde stel Clara (Penélope Cruz) en Felice (Vincenzo Amato). Samen met hun drie kinderen zijn ze pas verhuisd naar een nieuw appartement, maar het huwelijk is eigenlijk al voorbij. Scheiden is geen optie, dus de spanningen lopen hoog op in het gezin en Clara lijkt al haar dromen over vrijheid op de kinderen te projecteren. Terwijl de thuissituatie en de Clara’s gemoedstoestand verergeren, worstelt de dromerige twaalfjarige Adriana met haar identiteit. Halsstarrig probeert ze haar familie erop te wijzen dat ze een jongen is en Andrea genoemd wil worden, maar hoe overtuig je anderen van iets wat alleen jij lijkt te begrijpen?

L’Immensità is een autobiografisch familieportret van regisseur Emanuele Crialese. Hij vond de inspiratie in zijn eigen jeugd, vertelde hij bij de première op het filmfestival van Venetië. De jonge Adriana (Luana Guiliani) is te zien als het alter ego van de regisseur. Gender is echter maar één facet van dit brede maar zeer persoonlijke verhaal over je plek vinden in de wereld. Crialese toont ons een prachtig tijdsbeeld, gaat in op mentale gezondheid, de (on)breekbare band met familie en hoezeer er kracht valt te putten uit verbeelding. L’Immensità werd in Venetië genomineerd voor zowel de Gouden Leeuw als de ‘Queer Lion’, en is dit jaar de openingsfilm van IFA.

Op vrijdagavond 10 maart openen we in zaal 1 met een feestelijke avond de 43ste editie van Internationaal Filmfestival Assen | Vrouw & Film. De jaarlijkse IFA Trofee wordt uitgereikt, en artistiek leider en programmeur Henriëtte Poelman leidt de openingsfilm in. Host is Cissy Joan. IFA 2023 opent met het Gouden Leeuw-genomineerde L’Immensità (Emanuele Crialese, 2022).