20 - 2001,5mLIVETICKET> 20

Draw for Change!

World Views

Regie: Alisar Hasan, Alaa Amer, Karen Vázquez Guadarrama Speelduur: 104 min Pauze: nee

DRAW FOR CHANGE! Is een documentaireserie in 6 delen over vrouwelijke cartoonisten van over de hele wereld, die elk de grenzen en taboes van hun land opzoeken of doorbreken en in gesprek gaan met mensen die hun tekeningen daadwerkelijk (be)leven. Documentaire en animatiebeelden wisselen elkaar af, maar de boodschap blijft gelijk: strijdvaardige potloden worden ingeschakeld om het buitensporige geweld van het patriarchale systeem aan banden te leggen. Op IFA zijn 2 afleveringen in één blok te zien: met Behind the Lines verdiep je je in de politieke cartoons van Amany Al-Ali (Syrië) en met We Are Fire in de verbluffende socials van Mar Maremoto (Mexico City). Beide ‘artivisten’ bestrijden met hun werk maatschappelijke uitzichtloosheid en wekken bewondering op bij een nieuwe generatie. Door verdriet en woede te verwerken tot kleurrijke wensbeelden leggen de tekenaars de krijtlijnen voor een nieuwe toekomst.

 

Behind the Lines (Alisar Hasan, Alaa Amer)

Amany Al-Ali is een van de weinige vrouwelijke cartoonisten in Syrië. Ondanks lof en erkenning voor haar werk (vooral in Europa) heeft ze, naast angst voor extremisten, Russische bommen en Assads oprukkende troepen, te maken met dreigementen en uitsluiting. In Behind the Lines maakt ze ons deelgenoot van haar tekenlessen aan vrouwen en de band met haar nichtje. Ze deelt zowel haar kunst als haar steeds onzekerder toekomstperspectief.

 

We Are Fire (Karen Vázquez Guadarrama)

Cijfers in gendergerelateerd geweld in Mexico zijn onrustbarend: in de afgelopen zes jaar is het aantal verdwenen vrouwen en meisjes verdrievoudigd. In een land waar veiligheidsdebatten vaak gaan over drugscriminaliteit, doorbreken kunstenaars als Mar Maremoto de stilte rondom femicide. Mar deelt niet alleen haar werk online, maar legt contact met slachtoffers. In We Are Fire willen zowel Mar als Karen Vázquez Guadarrama het mechanisme achter de femicidecijfers blootleggen en zoeken naar wegen tot verandering.

 

—–

 

Na afloop van de vertoning is er een nagesprek met regisseur Karen Vázquez Guadarrama (We Are Fire) en cartoonist B. Carrot, wiens nieuwste graphic novel over reproductieve rechten vers van de pers op IFA te koop zal zijn. Let op: de films zijn Engels, Spaans en Arabisch gesproken en Engels ondertiteld. Ook het nagesprek is in het Engels.

selecteer datum en tijd

NL = Nederlands gesproken | OV = Originele Versie (met Nederlandse ondertiteling) | LSR = Laser Vision
Let op: Tickets zijn uitsluitend online te koop | Een speelweek loopt van donderdag t/m woensdag. Eerstvolgende update: