20 - 2001,5mLIVETICKET> 20

Van Oost naar West

DNK Filmhuis

Regie: Jacco Krom, James Hully Speelduur: 60 min

Let op: inclusief een consumptiemuntje (voor één drankje) + Q&A na afloop van de film.

Van Oost naar West is een documentaire over het eten en de mensen uit het voormalige Nederlands-Indië. De reis die deze twee hebben afgelegd is niet afzonderlijk van elkaar te zien. Naast het tonen van de liefde, passie en blijdschap die het Indonesische eten brengt, kan de keerzijde niet onbesproken blijven. Kolonisatie, industrialisatie en appropriatie. Ook dit is de harde waarheid achter de geschiedenis van de prachtige culinaire cultuur die overgenomen is door Nederland. De zwarte bladzijde van kolonisatie.  

In de documentaire volgen de makers de Molukse restauranteigenaar Chesron Nanuru. Geïnspireerd door gerechten uit zijn familie kookt hij nog altijd authentiek Moluks-Indonesisch. In zijn verlangen de cultuur te behouden probeert hij, desondanks de zware tijd waarin zijn restaurant zich bevindt, het stokje over te dragen aan de volgende generatie. 

OVER DE MAKERS 
Al sinds klein af aan is Jacco Krom (22) gefascineerd door eten. Naast zijn liefde voor koken dat zich door de jaren heeft ontwikkeld, groeide de nieuwsgierigheid en drang om verhalen te vertellen. James Hully (22) deelt diezelfde drang. Met zijn passie voor film wil hij verhalen op een unieke en vernieuwende manier in visueel maken. Als derde generatie Molukker voelt hij zich sterk verbonden met de Molukse gemeenschap en wil hij zijn skills inzetten om onderbelichte verhalen van Molukkers in Nederland te vertellen. De fascinatie voor eten en de passie voor film komen samen in de documentaire Van Oost Naar West.