20 - 2001,5mLIVETICKET> 20

Director’s Talk: Céline Sciamma

Spotlight

Speelduur: 90 min Pauze: nee

In de Director’s Talk vertelt IFA-eregast Céline Sciamma uitgebreid over haar werk, haar inspiraties en de rol van vrouwelijke en queer filmmakers in de hedendaagse filmindustrie. Aan de hand van filmscenes en fragmenten gaat zij hierover in gesprek met Renske Diks; filmkenner, programmeur voor Filmhuis Alkmaar en Rialto (Queer Pioneers), en schrijver (Queens of Beirut).

Céline Sciamma
Céline Sciamma is zonder twijfel een van de meest toonaangevende makers van het moment. Ze is regisseur en scenarist van Naissance des Pieuvres, Tomboy en Girlhood, maar haar bekendste film is waarschijnlijk wel Portrait de la jeune fille en feu, een kostuumdrama over een overdonderende liefde in het Bretagne van de 18e eeuw. Sciamma’s meest recente werk dat op IFA te zien was, is Petite Maman; een persoonlijke film, waarin het gesprek tussen generaties, het subthema van IFA dit jaar, wel heel duidelijk én ongebruikelijk wordt ingevuld. Sciamma laat in haar films de ‘female gaze’ duidelijk naar voren komen, een tegenwerping van de ‘male gaze’ die benadrukt hoe we films en filmmaken vaak door de ogen van mannen zien. Sciamma spreekt zich ook buiten haar films hierover uit, net als over gelijke rechten en gendergelijkheid in de filmindustrie.

Op zaterdag 9 maart zal Céline Sciamma de vertoning van Portrait de la jeune fille en feu persoonlijk inleiden.

Let op: zowel de Director’s Talk als de inleiding bij de filmvertoning zijn in het Engels; de film zelf op zaterdag is Frans gesproken.