20 - 2001,5mLIVETICKET> 20

Die Middag

World Views

Regie: Nafiss Nia Speelduur: 73 min Genre: Drama

Roya, een uitgeprocedeerde vluchteling uit Iran, ontvlucht haar asielzoekerscentrum om te voorkomen dat ze terug wordt gestuurd. Met alleen een adres op zak hoopt ze een tijdje te kunnen verblijven bij Nassim, een Iraans meisje dat afgewezen vluchtelingen bijstaat. Ze treft echter niet Nassim, maar een jongen die zegt haar broer te zijn. Omdat hij de sleutel van het appartement kwijt is, besluit Roya in de gang op Nassim te wachten. De jonge man houdt Roya op afstand, maar zij laat zich niet zomaar wegjagen. Langzaam maar zeker ontstaat er een poëtisch, verbaal spel van afstoten en aantrekken tussen twee mensen die beiden uit hetzelfde thuisland zijn gevlucht, maar desondanks heel anders in het leven staan.

Nafiss Nia, regisseur van Die Middag, vluchtte zelf ruim twintig jaar geleden van Iran naar Nederland: ‘Die Middag gaat over mij, maar ook over jou. De film gaat over iedereen die op een moment in zijn leven de wanhoop nabij is geweest. Het gaat over de kracht van samenzijn, en dat we het niet zonder elkaar kunnen redden.’
Op zondag 12 maart om 11:15 in zaal 5 gaat moderator Jan Willem van Rooij we na afloop van de vertoning in gesprek met regisseur Nafiss Nia.
MOVIES THAT MATTER wil de blik verruimen voor mensenrechten. De organisatie zet film in voor het stimuleren van de dialoog over een rechtvaardige wereld, de beïnvloeding van de publieke opinie en de motivering tot inzet voor maatschappelijke kwesties en een duurzame samenleving. Dit realiseren ze met een jaarlijks festival, educatieve vertoningen voor studenten en scholieren en door jaarrond evenementen en vertoningen in Nederland te organiseren. In landen waar mensenrechten en persvrijheid onder druk staan, ondersteunt zij filmfestivals en mobiele filmprojecten door middel van subsidies, workshops, training en advies.
‘Dit jaar legt Movies that Matter de focus op Iraanse films vanwege de massale protesten tegen het Iraanse Regime onder de leus ‘Women, Life, Freedom’. Die Middag past in de rijke traditie van Perzische cinema en is een intieme en poëtische film over twee jonge Iraanse mensen die elk op een symbolisch kruispunt staan in hun leven. De twee zijn beide hun land ontvlucht om een thuis te zoeken in Nederland, maar door het Nederlandse asielsysteem komen ze tegenover elkaar te staan.’