20 - 2001,5mLIVETICKET> 20

Blue Jean

Gender Benders

Regie: Georgia Oakley Speelduur: 97 min Genre: drama

Engeland, 1988. Gymnastieklerares Jean wordt min of meer gedwongen een dubbelleven te leiden wanneer de conservatieve regering van Margaret Thatcher een wet aanneemt die de promotie van homoseksualiteit verbiedt. Om achterdocht van collega’s en leerlingen te voorkomen, houdt Jean haar geaardheid en haar vriendin Viv verborgen, maar door de komst van een nieuwe leerling wordt ze uiteindelijk toch gedwongen keuzes te maken.

Dit zeer sterke debuut van Britse regisseur en scenarioschrijver Georgia Oakley laat zien dat iedereen een plaats heeft in de wereld, hoewel dit niet altijd en door iedereen als vanzelfsprekend wordt gezien. Blue Jean werd geselecteerd voor het Giornate degli Autori-programma van het Filmfestival van Venetië, waar het de Publieksprijs ontving. Ook won de film vier British Independent Film Awards, waaronder een voor het scenario en die voor de Beste Hoofdrol (een indrukwekkende Rosy McEwen).

Op zaterdag 11 maart (zaal 5, 13:15) zal Werner Borkes, festivaldirecteur en programmeur van Roze Filmdagen, de film inleiden.