Beyond the Visible – Hilma Af Klint

IFA - On Demand (Gender Benders)

Halina Dyrschka| Duitsland | 2019 | 93 min

Hoe kan het dat we ruim honderd jaar niet hebben geweten wie de échte pionier van de abstracte kunst was? Vassily Kandinsky werd wereldberoemd, maar het eerste abstracte schilderij van de Zweedse Hilma af Klint dateert uit 1906, vier jaar vóórdat Kandinsky in beeld kwam. Tot dertig jaar na haar dood werden haar werken opgeslagen op zolder. Waarom werd zij zo lang genegeerd.

Deze documentaire brengt het leven van af Klint in beeld en zoomt daarbij in op de onderbelichte positie van vrouwelijke kunstenaars. Door te praten met kunsthistorici, familie en natuurkundigen, wordt er gezocht naar een verklaring voor af Klints vergeten werk en de inspiratie voor haar uitzonderlijke schilderijen. Achter haar gaat nog een hele andere wereld schuil; een mannenwereld waar vrouwelijke kunstenaars moeten vechten voor erkenning.

De prachtige muziek en goed getimede afwisseling tussen beelden van schilderijen en interviews, maken van Beyond the Visible – Hilma af Klint niet alleen een interessante, maar ook een visueel sterke documentaire. Het maakt de gelijkenis met een abstract schilderij bijzonder treffend.

Ondertiteling: Engels

LET OP: Kaarten koop je via de website van IFA
koop hier kaarten

selecteer datum en tijd

zo 07 mrt
  • 23:59 | On Demand

Op dit moment is de bioscoop gesloten (kijk hier voor alle coronamaatregelen). Een speelweek loopt van donderdag t/m woensdag. I.v.m. de nieuwe maatregelen, zal uiterlijk MA 15 MRT het programma online staan. Update is dus niet op: