20 - 2001,5mLIVETICKET> 20

INKT – de dikgedrukte editie

Met auteurs Annejet van der Zijl en Manon Uphoff

Genre: Literair

Tijdens de Boekenweek is het op maandag 11 april weer tijd voor een nieuwe INKT, hét programma waarin lezers en schrijvers elkaar ontmoeten. In het kader van de Boekenweek is dit een speciale editie: De dikgedrukte editie. Twee bekende gasten, twee interviewers en dubbel zoveel literair plezier. De avond start met een gesprek met auteur Annejet van der Zijl. In de pauze is er gelegenheid tot het aanschaffen en laten signeren van boeken, waarna het programma doorgaat met een interview met niemand minder dan Manon Uphoff.


Annejet van der Zijl
Annejet van der Zijl is een van de bekendste en meest gelezen schrijvers van ons land. Anna, haar veelgeprezen biografie van Annie M.G. Schmidt, werd onder andere genomineerd voor De Gouden Uil literatuurprijs. Het boek vormde de basis voor de groots opgezette tv-serie Annie M.G. en de musical: Was getekend, Annie M.G. Schmidt. Bijzonder succesvol was Van der Zijl met Sonny Boy (2004), waarvan meer dan een half miljoen exemplaren werden verkocht en dat eveneens verfilmd werd. Ook werd haar boek De Amerikaanse prinses lovend ontvangen. Van der Zijl ontving in 2012 de Gouden Ganzenveer voor haar grote betekenis voor het geschreven en gedrukte woord in Nederland.

Niet alleen in Nederland, maar ook internationaal boekt Annejet veel succes met haar boeken. Dit gaf haar de moed om zich te wagen aan de reconstructie van de negentiende-eeuwse liefdesgeschiedenis Leon & Juliette, dat in 2020 als Boekenweekgeschenk verscheen. Dit verhaal werd de opmaat van de trans-Atlantische familiekroniek Fortuna’s Kinderen, die in het najaar 2021 in Nederland verschenen is en in het voorjaar van 2022 in de VS. In maart zal ook het tweede deel van een serie die ze samen met haar partner schrijft uitkomen: ‘Rijke mensen zijn anders’.

Manon Uphoff
Manon Uphoff is schrijver, scenarist en beeldend kunstenaar. Ze is vooral bekend vanwege haar korte verhalen. Uphoff debuteerde in 1995 met de verhalenbundel Begeerte die werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs, de Anton Wachterprijs, de ECI prijs en het titelverhaal werd bekroond met de Rabobank Lenteprijs voor literatuur. Haar eerste roman Gemis (1997) werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Haar meest recente boek, Vallen is als Vliegen (2019), werd door het NRC Handelsblad en Humo uitgeroepen tot beste Nederlandstalige roman van 2019, terwijl de roman in de eindejaarsspiegel van kranten en tijdschriften door boekhandel Athenaeum werd uitgeroepen tot beste boek van 2019.


Tickets zijn inclusief pauzedrankje. 

Deze activiteit staat niet meer op de agenda. Voor een overzicht van onze activitieten ga je naar agenda & tickets